IN HET KORT

Wat ons opviel in de afgelopen periode, KNHS-nieuws dat we je niet willen onthouden én leden die vloggen over hun 8 beloften aan hun paard.

Tekst Peter van Pinxteren Beeld Digishots, Dirk Caremans, FEI/Martin Dokoupil,  Fleur Louwe/Paard&Sport, Imke Lamsma/KNHS

Gevarieerd breedtesportfestijn

zestal in actie tijdens hippiade

Het breedtesportfestijn dat Hippiade heet is alweer voorbij, en staat als geen ander evenement symbool voor de variatie die onze paardensport zo kenmerkt. De Hippiade 2024 powered by Witte van Moort was uitgesmeerd over acht wedstrijddagen en bood plek aan de disciplines dressuur, springen, mennen en voltige, met daarnaast nog de traditionele dag voor de verenigingskampioenschappen en meertallen (foto). Op de zand- en grasbodems van het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo kwamen 1.584 ruiters, 201 menners en 143 voltigeurs in actie, samen met ongeveer 2.000 paarden en pony’s. Een totaal van 157 KNHS officials zorgden ervoor dat alle verrichtingen konden worden beoordeeld en alles op de juiste wijze verliep.  

Variatie kwam terug in allerlei andere facetten, waaronder de leeftijden van de deelnemers. Zo nam de pas zevenjarige Dani Duijndam met haar B-pony deel op de laatste dag van het springen en kwam de inmiddels 83-jarige Andries Emmink nog in actie op de allerlaatste dag bij het mennen. De discipline had eigenlijk de Hippiade moeten openen, maar hier stak zomerse hitte een stokje voor. Het weer deed namelijk vrolijk mee met alle variëteit en schotelde na de verdwenen hitte ook regen, kou, wind, maar net zo goed diverse aangename dagen voor. Op naar 2025! 

‘Je ziet steeds meer paarden die zich enorm aanpassen aan hun ruiter’

Waar Mariëtte Sanders - van Gansewinkel de Nederlandse vertegenwoordiging vormde in het jurycorps van de olympische dressuur, nam Ineke Jansen de honneurs waar tijdens de Paralympische Spelen. Jansen draait alweer vijftien jaar mee in de jurering van de paradressuur. In die tijd zag ze deze discipline op alle fronten evolueren, met als voorlopige climax de Spelen in Parijs, waarin ze meer kwaliteitsvolle paarden dan ooit zag, die willen samenwerken met hun ruiter en in de lagere grades de ruiters zelfs helpen.

33

In de KNHS sportdatabase staat een enorm aantal paarden en pony’s geregistreerd. Naast resultaten kunnen we nog vele andere gegevens over onze sportpartners naar boven halen. Als we kijken naar de oudste paarden en pony’s die nog actief zijn op wedstrijd, zien we dat deze leeftijd bij de pony’s op of rond de 30 jaar ligt en dat de oudste, nog actieve paarden structureel 4 tot 5 jaar jonger zijn. De alleroudsten van het afgelopen outdoorseizoen: de pony Ferry van 33 en het paard Karento’s Pandoure van 27. Beiden kwamen in actie in de dressuur.

Olympisch nagenieten

daula n.o.p. snuffelt aan de medaille van demi haerkens

Een terugblik op de bijzondere Olympische en Paralympische Spelen van Parijs vormt de rode draad in deze Paard&Sport editie. Zo vind je een interview met Maikel van der Vleuten en Kim Emmen, kijken we in een welzijnsartikel hoe het gesteld is met de inspanning die onze olympische paarden moeten leveren, volgen we de letterlijke weg van Indian Rock en Emmelie Scholtens naar de Franse hoofdstad en blikken we terug met prachtige beelden naar de meest opvallende prestaties van de TeamNL-ruiters. Op de foto: EHL Daula N.O.P richt de aandacht op de gouden medaille van haar amazone Demi Haerkens.

Vierspansucces

dinja van liere juicht terwijl ze op hermes zit, na het winnen van de nederlandse titel

De Nederlandse vierspanequipe heeft in het Hongaarse Szilvásvárad beslag weten te leggen op het WK-goud. Daarnaast was er individueel zilver voor Bram Chardon (foto), die in deze Paard&Sport een uitgebreide instructie verzorgt over beginnen met mennen. Samen met vader IJsbrand en Koos de Ronde vormde hij het team dat de twaalfde titel voor Nederland - een record - op een WK vierspannen veilig stelde. Bondscoach Ad Aarts (foto rechts) was er duidelijk mee in zijn nopjes: “Het is een unieke prestatie, waar we hard voor hebben moeten werken. Alle rijders moesten kort voor het WK wat aanpassingen maken in hun span, maar de goede keuzes zijn daarbij gemaakt. We hebben het maximale eruit gehaald.” Voor Chardon jr. was het zijn eerste individuele WK-medaille. “Ik heb nog niet heel veel WK’s gereden. Deze kan er bij op het lijstje en nu op naar goud!” Die laatste kleur kwam in handen van de in Valkenswaard woonachtige Australiër Boyd Exell. Hij won zijn zevende titel, eveneens een record.

Nieuwste KNHS College Tour

Olympisch bronzen medaillewinnaar Maikel van der Vleutenen zijn vader Eric van der Vleuten komen naar Ermelo voor een KNHS College Tour! Op woensdagavond 23 oktober zullen de ervaren springruiters een kijkje in hun keuken geven en alles vertellen over de opleiding van het springpaard. Tijdens de KNHS College Tour laten vader en zoon zien hoe ze tot het rijden van een goed parcours komen. Daarin zal het losrijden en basiswerk de rode draad vormen. Maikel zal deze educatieve avond zelf in het zadel van zijn achtjarige merrie Lalique afsluiten.

Tickets kunnen nu hier besteld worden.


Zomerse sferen

fjord gaat met amazone door het water

In deze editie van Paard&Sport gaan we buitenrijden in de Achterhoek, in een omgeving die een paar jaar geleden door Omroep Gelderland tot mooiste plekje van Gelderland is uitgeroepen. Onderdeel van deze route is de waterdoorgang door het riviertje de Slinge. Floor Simon en haar ervaren Fjord Anna (foto) demonstreerden hoe je zo’n oversteek moet nemen en droegen zo bij aan een reportage die je richting het najaar nog eenmaal in zomerse sferen brengt.

Net als bij de dressuur- en springcollega’s op de Olympische Spelen was er in Frankrijk een vierde plek voor het Nederlandse enduranceteam tijdens hun WK. Hoewel altijd ondankbaar is de ene vierde plaats toch de andere niet. De in het Franse Monpazier onder zware omstandigheden verreden 160km-wedstrijd bracht uiteindelijk drie Nederlandse amazones aan de finish, die daarmee een knap resultaat behaalden in dit wereldveld. Carmen Römer-Theunissen (Indira d’Havenne) en Esther Kalfsbeek (Liby) eindigden samen op de plekken 39 en 41 in de wedstrijd. Beste Nederlandse was niet voor het eerst Marijke Visser. Zij werd individueel fraai zevende met haar Chaitan des Chaises.


Tips van Anky

anky geeft tips tijdens knhs talentendag op het nhc in ermelo

Ongeveer honderd talentvolle, jonge ruiters lieten eind augustus tijdens de jaarlijkse KNHS Talentendag op het Nationaal Hippisch Centrum hun vaardigheden zien aan de bondscoaches dressuur, springen en eventing, ondersteund door toptrainers van het KNHS Trainersplatform. Hieronder olympische ruiters als Emmelie Scholtens, Hans Peter Minderhoud en Merel Blom én drievoudig olympisch kampioen Anky van Grunsven, tevens ambassadrice van het KNHS Talentenplan. De deelnemende ruiters maakten dankbaar gebruik van alle kennis aan de zijlijn en absorbeerden gretig de gegeven feedback en praktische tips. Scholtens, zelf ooit als jong talent in actie op deze dag, zei: “Als je maar met veel plezier en doorzettingsvermogen blijft rijden, denk ik dat je al een heel eind kunt komen. Misschien zelfs zo ver als ik, net terug van mijn eerste Olympische Spelen.”  

Ruiters die voldoende potentie lieten zien, worden geselecteerd voor het KNHS Talentenplan, waar zij vanaf 1 oktober deel van uit maken. Ze worden uitgenodigd voor de Nationale Beloften trainingen en het bijbehorende theorieprogramma. Daarnaast krijgen ze de door de KNHS en NOC*NSF erkende talentenstatus ‘Belofte’ toegekend, waarmee zij hun voordeel kunnen doen op school. 

8 beloften aan mijn paard

Belofte 1

De uit Friesland afkomstige Ryanne is bezig met het opleiden van haar driejarige Fudge. In deze vlog laat ze zien hoe ze hierbij onder meer invulling geeft aan belofte 1 ‘Het gedrag van mijn paard begrijpen en op basis van vertrouwen, geduld en respect een duurzame band opbouwen.’

Belofte 2

De Limburgse Cheyenna heeft voor haar paard High Five een ander onderkomen moeten zoeken. Ze heeft daarbij duidelijk rekening gehouden met de invulling van belofte 2  ‘Mijn paard huisvesten met soortgenoten om hem heen en zorgen dat hij elke dag voldoende vrije beweging krijgt.’

alle partners en sponsoren van de knhs in één overzicht